top
logo

Ιστορικό

sxoleio1

Το 18ο Γυμνάσιο Πατρών ιδρύθηκε σύμφωνα με το Πρ.Διάταγμα 326 / 1985. Βρισκόταν στην οδό Ναυπάκτου 29 στην Αρόη.  Συστεγαζόταν με το 20ο Δημοτικό Σχολείου της Πάτρας, γεγονός που είχε  οδηγήσει την λειτουργία του σε εναλλασσόμενη βάρδια. Το 1985 πρωτολειτούργησαν ειδικά τμήματακωφών  βαρήκοων μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου. Από το 2004 και μετά το σχολείο στεγάζεται σε δικό του κτίριο, στην οδό Στρατηγού Κωνσταντινοπούλου και Κορώνης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η Αρόη είναι ο πρώτος οικισμός των Πατρών. Κατά τη μυθολoγία, ο πρώτος οικιστής ήταν ο Εύμηλος ο οποίος διδάχτηκε από τον Τριπτόλεμο τη σπορά του σίτου με άροτρο, αφού η περιοχή είχε πολλούς καλλιεργητές. Η λέξη Αρόη απαντά στον Ησίοδο, και ετυμολογικά σχετίζεται με τις λέξεις "αρόω (=σπέρνω), άροσις, άροτρον". Πιθανόν να υπάρχει και σχέση του ονόματος με τα Αροάνια όρη.

Μετά το 1920 δημιουργήθηκε ομώνυμη συνοικία. Το κάτω μέρος της συνοικίας ονομάζεται Χαλίλι, που από το 1923 αναφέρεται ως εξοχικός συνοικισμός των Πατρών. Χαλίλι ονομάστηκε, επειδή προς το τέλος της Τουρκοκρατίας ανήκε στον Αγά Χαλήλ, γιο του πλουσιότατου αγά των Πατρών Σε Ηταν. Ηταν γνωστή και η βρύση του Χαλήλ.

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σημείο που είναι χτισμένο το Σχολείο μας βρίσκουμε στο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου   "Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση"

 

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΟΗ

Τα φασιστικά στοιχεία, που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πλειψηφία της ιταλικής κοινωνίας, όπως και στον στρατό, ενεργοποιούνται και στην Πάτρα, στην συνοικία του Αγ. Διονυσίου, που βρίσκεται στην ιταλική παροικία, στην οποία ζει ένα μέρος πολιτών προσκείμενων σε αυτά.

Έτσι στο ύψωμα της Αρόης, πίσω από τον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, όπου και το κτίριο της "Παιδικής Εξοχής" του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας, το οποίο κτίστηκε το 1940, πλην όμως η κήρυξη του πολέμου ανέστειλε τα εγκαίνιά του, δίνεται η δυνατότητα στους Ιταλούς κατακτητές να επιτάξουν αυτό το κτίριο και να συγκροτήσουν και λειτουργήσουν, έως το 1943 που συνθηκολόγησαν με τους συμμάχους, ένα ακόμα στρατόπεδο κράτησης. Πρόεδρος του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας, ήταν ο γνωστός έμπορος των Πατρών Διον. Τοφαλος, που σκοτώθηκε έξω από την αγγλικανικλη Εκκλησία,  στον βομβαρδισμό της Πάτρας, από τα ιταλικά αεροπλάνα, την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου κατά της χώρας μας, όταν έπεσε η πρώτη βόμβα του σμήνους των Πελαργών εκεί.

Το κτίριο της "Παιδικής Εξοχής " στην Αρόη, που το μετέτρεψαν σε φύλακή, το διοικούσαν μέλη του μουσολινικού φασιστικού κόμματος Φάτσιο, με την συμβολή Ιταλοπατρινών. Αποτελείτο από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων ανδρών και γυναικών κυμαινόταν από 300 έως 500 άτομα και η φρουρά του ήταν ένας λόχος. Εκεί, στον τελευταίο όροφο, όπου στεγάζονταν οι κοιτώνες των καραμπινιέρων, διενεργούνταν φρικτά βασανιστήρια κατά των κρατουμένων. Πολύ αργότερα, μετά την απελευθέρωση, το ίδιο κτίριο χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση της Σχολής Χωροφυλακής.Το κτίριο αυτό πριν από χρόνια κατεδαφίστηκε και στο οικόπεδό του χτίστηκε άλλο, που σήμερα χρησιμεύει για τις ανάγκες της δημόσιας Εκπαίδευσης στεγάζοντας το 18ο Γυμνάσιο Πατρών.

 

 


bottom
top

bottom

Powered by Joomla!. Design by: free joomla 2.5 templates  Valid XHTML and CSS.