top
logo

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΤΑΞΗ   Β΄             ΚΕΦΑΛΑΙΟ  3                     ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Χαρακτηρίζουμε μια εφαρμογή ως πολυμεσική όταν:

  • Συνδυάζει διάφορες μορφές αναπαράστασης της πληροφορίας (κείμενο, εικόνα, ήχο, κινούμενη εικόνα, βίντεο).
  • Συνδέει ποικίλες πληροφορίες μεταξύ τους με μη γραμμικό τρόπο (όπως και στον Παγκόσμιο Ιστό, οι πληροφορίες σε μία εφαρμογή πολυμέσων είναι ειδικά δομημένες).
  • ο χρήστης μπορεί να επιλέγει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν  καθορίζοντας τη μορφή, τη σειρά και την ταχύτητα με την οποία παρουσιάζονται. Η ιδιότητα αυτή ονομάζεται αλληλεπιδραστικότητα χρήστη-υπολογιστή.

ΕΙΚΟΝΑ

Κάθε εικόνα, φωτογραφία ή ζωγραφιά αποτελείται από μικρές κουκίδες, τα εικονοστοιχεία(pixel)

Toγινόμενο του αριθμού των εικονοστοιχείων στην οριζόντια διάσταση μιας εικόνας επί τον αριθμό των εικονοστοιχείων στην κατακόρυφη μας δίνει την ανάλυση της εικόνας.

Κάθε εικονοστοιχείο της εικόνας έχει ένα και μοναδικό χρώμα που προκύπτει από συνδυασμά των χρωμάτων κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB)

Βάθος Χρώματος:Το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να χρωματιστούν τα εικονοστοιχεία της οθόνης, ονομάζεται βάθος χρώματος.

 Όταν λέμε ότι μια εικόνα έχει βάθος χρώματος 24 bit, τότε εννοούμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί: 8 bit για το κόκκινο χρώμα + 8 bit για το μπλε χρώμα + 8 bit για το πράσινο χρώμα. Δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να χρωματιστεί κάθε εικονοστοιχείο της εικόνας με ένα από 224 διαφορετικά χρώματα.

Οι ψηφιακές εικόνες, με τις οποίες ασχοληθήκαμε σε αυτή την ενότητα και που έχουν το χαρακτηριστικό να χωρίζονται σε εικονοστοιχεία, ονομάζονται ψηφιογραφικές.

Υπάρχουν, όμως, και άλλου τύπου εικόνες. Αυτές οι εικόνες σχηματίζονται από τη σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων (γραμμών, ορθογωνίων, ελλείψεων και τόξων) και ονομάζονται διανυσματικές.

Οι διανυσματικές εικόνες έχουν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • αποθηκεύονται σε πολύ μικρό μέγεθος μνήμης σε σχέση με τις ψηφιογραφικές,
  • όσο και να τις μεγεθύνουμε, αυτές αναπαράγουν τέλεια το περιεχόμενο τους.

Κατά την επεξεργασία εικόνας μπορούμε με το κατάλληλο λογισμικό να ενώσουμε δύο ή περισσότερες φωτογραφίες, να κάνουμε θόλωση, να προσθέσουμε διάφορα εφέ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο είναι η γρήγορή προβολή φωτογραφιών(πάνω από 22 φωτο/sec) οι οποίες απέχουν χρονικά μεταξύ τους μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου. Η γρήγορη εναλλαγή τους μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει συνεχόμενη κίνηση.

ΗΧΟΣ

Δειγματοληψία ήχου ονομάζεται η διαδικασία μετατροπής του αναλογικού ήχου σε ψηφιακό. Πραγματοποιείται στην κάρτα ήχου.

Δείγμα ονομάζεται ένα στιγμιότυπο του ήχου.

Μέγεθος δείγματος ονομάζεται ο αριθμός των bitπου απαιτείται για την ψηφιακή αναπαράσταση ενός δειγματος.

Ρυθμός (συχνότητα) δειγματοληψίας ονομάζεται ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνει η κάρτα ήχου ανά δευτερόλεπτο.

Τα αρχεία ήχου είναι αρκετά μεγάλα γιαυτό συνήθως τα αποθηκεύουμε σεμορφή  mp3 που υποβαθμίζει σε μικρό βαθμό την ποιότητα του αρχικού ψηφιακού ήχου αλλά μειώνει στο 1/10 τον απαιτούμενο αποθηκευτικό χώρο. Κατά την επεξεργασία ήχου μπορούμε να προσθέσουμε ηχητικά εφέ, να αφαιρέσουμε ολόκληρα μουσικά μέτρα η να κάνουμε μίξη του ήχου με άλλους ήχους.

Τα πολυμέσα χρησιμοποιούνται για Τουρισμό-Πληροφόρηση, Διαφήμιση-Πωλήσεις, εκπαίδευση, ψυχαγωγία.

Attachments:
Download this file (ΠΟΛΥΜΕΣΑ.doc)ΠΟΛΥΜΕΣΑ.doc[ ]37 kB

bottom
top

bottom

Powered by Joomla!. Design by: free joomla 2.5 templates  Valid XHTML and CSS.